Arvonlisäveron laskeminen

Tuotteen tai palvelun alvin laskeminen on helppoa puuhaa, kun siihen on kehittänyt tietyn rutiinin. Arvonlisävero lasketaan aina verottomasta hinnasta. Jos tuotteen veroton myyntihinta on 100 euroa ja arvonlisäverokanta 24 %, niin ALV:n määrä on:

100 * 0,24 = 24 €

Tuotteen veron sisältävä myyntihinta saadaan taasen seuraavalla tavalla:

100 * 1,24 = 124 €

Myyntihinnan laskeminen, kun ALV on tiedossa

Jos tiedetään vain arvonlisäveron määrä ja verokanta, niin tuotteen myyntihinta pystytään laskemaan yksinkertaisella yhtälöllä. Edellisen esimerkin tiedoilla ALV:n määrä on 24 € ja verokanta 24 %. Tästä saamme seuraavan yhtälön:

0,24x = 24 €

Selvittämällä x:n saamme tietää verottoman myyntihinnan:

x = 24/0,24 = 100 €

Veron sisältävä myyntihinta olisi:

100 * 1,24 = 124 €

Yleisin virhe alvin laskemisessa

Yleisin virhe arvonlisäveron laskemisessa tehdään, kun lasketaan veron määrää myyntihinnasta. Tuotteen veron sisältävän myyntihinnan ollessa 124 euroa alvittoman myyntihinnan laskeminen tapahtuu seuraavasti:

124/1,24 = 100 €

Alvin laskeminen tehdään taas näin:

124 – (124/1,24) = 24 €

Arvonlisäveron sisältävää myyntihintaa ei saa missään tapauksessa kertoa verokannalla, koska tällöin arvonlisäveron määrässä otettaisiin huomioon myös 24 % itse verosta. Laskin ALV:n esimerkin vuoksi tällä väärällä tavalla:

124 * 0,24 = 29,76 €

Suurempi tulos johtuu siitä, että laskussa on laskettu arvonlisävero osittain kahteen kertaan. Tuossa laskussa alvia on 29,76 – 24 = 5,76 euroa liikaa. Tämä luku saadaan, kun kerrotaan oikea arvonlisäveron määrä (24 €) arvonlisäverokannalla:

24 * 0,24 = 5,76 €

Tuo yllä oleva tulos on siis arvonlisäveron arvonlisäveroa. Tämä virhe on hyvä pitää mielessä, ettei sorru siihen itse.

 

 

Jaa kirjoitus

Leave a Comment