Bitcoinien osto – valuutan ostaminen käytännössä

Bitcoinien osto toimii samaan tapaan kuin muidenkin valuuttojen ostaminen. Ostohinnan määräävät kysynnän ja tarjonnan laki – mitä enemmän valuutalla on ostajia myyjiin nähden, sitä korkeammaksi hinta kipuaa (näin pelkistetysti esitettynä). Yksi suurimmista eroista Bitcoinien ostamisessa on markkinapaikoissa – virtuaalivaluuttaa ei vaihdeta samoissa pörsseissä muiden yleisesti hyväksyttyjen valuuttojen kanssa. Käyn tässä kirjoituksessa läpi Bitcoinien teorian lisäksi niiden ostoa ja säilöntää.

Jos haluat saada ilmaiseksi 10 dollarin edestä bitcoineja ensimmäisen ostosi yhteydessä ja niiden ostaminen on jo tuttua, niin kirjoituksen loppupuolelta löydät linkin, jonka kautta rekisteröitymällä saat Bitcoinit käyttöösi.

Miten bitcoinit toimivat?

Suuri osa on varmasti kuullut bitcoinien lohkoketjuteknologiaan perustuvasta toiminnasta (ei puututa siihen, että kuinka moni oikeasti ymmärtää mitä tämä tarkoittaa). Käytännön tasolla bitcoinit ovat numerosarjoja – bitcoinin haltijalla on tämän valuutan hallinnasta todisteena julkinen ja yksityinen salausavain. Julkinen salausavain on osoite, johon bitcoinit lähetetään, kun taas yksityisen salausavaimen avulla tämä lähetys voidaan varmentaa. Se siis toimii eräänlaisena sähköisenä allekirjoituksena.

Valuuttasiirto varmennetaan tässä paljon puhutussa lohkoketjussa. Se on siis eräänlainen Bitcoinin turvallisuuden takaava verkosto. Lohkoketju sisältää tiedot muun muassa siirtoihin osallistuneista julkisista Bitcoin-osoitteista, siirtojen summista ja aikaleimoista. Siirtojen varmennuksen tekevät louhijat, jotka saavat tästä varmennuksesta palkkioksi bitcoineja. Louhinta vaatii todella paljon laskentatehoa ja energiaa – eräässä artikkelissa yhden Bitcoinin louhintaan käytettävän sähkön kustannukseksi arvioitiin 4000 euroa.

Bitcoinien hyödyt

Bitcoineilla on lukuisia hyötyjä perinteiseen valuuttaan nähden. Yksi suurimmista on se, että se ei ole yhdenkään keskuspankin hallinnassa. Sen arvoa ei siis voida manipuloida erilaisilla finanssi- ja rahapolitiikan keinoilla. Sitä ei voida luoda myöskään tyhjästä lisää kuten tavallista rahaa – Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa kappaletta. Kun nämä 21 miljoonaa Bitcoinia on louhittu, niin kiertoon ei voi tulla yhtään enempää kolikkoa.

Toisin kuin normaalit valuuttasiirrot pankkien tai markkinapaikkojen välillä, Bitcoinien siirroista ei jää yhtä tarkkoja historiatietoja. Pankkisiirroista jää kaikki mahdolliset jäljet – nimi, kellonaika, sosiaaliturvatunnus, vastaanottajan tiedot… Bitcoinit eivät ole kuitenkaan anonyymeja, vaan periaatteessa jonkun käyttäjän tekemät valuuttasiirrot voitaisiin selvittää, jos hänen lompakkonsa avain yhdistettäisiin hänen henkilöllisyyteensä. Bitcoin on siis pseudonyymi valuutta, sillä täysin anonyymilla valuutalla tällaista yhdistämismahdollisuutta ei voisi olla.

Bitcoinien haitat?

Bitcoineilla on myös paljon haittapuolia. Bitcoinit eivät käy esimerkiksi maksuvälineenä kovinkaan monessa paikassa. Ne eivät myöskään täytä Suomen Pankin mukaan virallisen rahan tai maksupalvelulain mukaisen maksuvälineen kriteerejä. Se on myös hyvin altis arvon heilahteluille – tosin tämä on varmasti monelle valuutan arvonnousua toivovalle vain hyvä asia. Moni saattaa pitää haittapuolena myös sitä, että Bitcoinien siirtoja ei voida perua. Väärään osoitteeseen lähetetty raha on siis lopullisesti menetetty, koska valuutan pseudonymiteetin vuoksi valuutan vastaanottaneen käyttäjän henkilöllisyyttä ei voida selvittää.

Bitcoinien ostaminen käytännössä

Käytän itse Bitcoinien ostoon Coinbasea. Palveluun pitää rekisteröityä ja tämän jälkeen linkittää pankkitili, jotta voi tehdä siirron Coinbasen lompakkoon. Bitcoinien ostaminen tapahtuu helposti Coinbasen hallintapaneelista. Oston yhteydessä valitaan vain haluttu valuutta (Bitcoin), maksutapa ja euromääräinen summa, jolla bitcoineja halutaan ostaa.

Bitcoinien ensiostaja saa ilmaiseksi 10 dollarin edestä bitcoineja, jos rekisteröityy linkki kautta. Bitcoineja pitää ostaa vähintään 100 dollarin (85 euron) edestä 180 päivän aikana rekisteröitymisestä. Voit lunastaa ilmaisen kymppisi rekisteröitymällä tämän linkin kautta.

Huomauttaisin vielä, että kirjoitukseni ei ole kannanotto Bitcoinien oston puolesta tai sitä vastaan. Kerron vain neutraalisti miten prosessi toimii. Valuutan kurssi vaihtelee hyvin radikaalisti, joten sitä ei missään nimessä kannata ostaa yhtään enempää kuin on valmis häviämään. Lisäisin myös, että saan itsekin tästä rekisteröitymisestä samaisen kymmenen dollarin palkkion. Kirjoitus on siis tehty yhteistyössä Coinbasen kanssa.

Valuutan säilöntä

Oston jälkeen Bitcoineja pitäisi säilyttää jossain. Tähän on monia eri vaihtoehtoja. Niitä voi säilyttää esimerkiksi markkinapaikalla, digitaalisessa lompakossa tai kylmässä lompakossa. Säilytykseen vaikuttaa haluttu tietoturvan taso. Itse käytän turvallisinta vaihtoehtoa eli kylmää lompakkoa. Tämä lompakko operoi verkon ulkopuolella (offlinessa), joten sitä ei pystytä hakkeroimaan samaan tapaan kuin esimerkiksi markkinapaikkojen tilejä. Omassa käytössäni on Ledger Nano S, joka maksoi 75 euroa.

Lopuksi

Bitcoinien osto on hyvin suoraviivaista. Valuutasta kiinnostuneen pitää luoda tili jollekin markkinapaikalle, jolla valuuttaa myydään, siirtää tälle tilille rahaa ja laittaa tämän jälkeen ostotarjous Bitcoineista markkinoille. Bitcoinien ostaminen on isojen kurssivaihteluiden vuoksi korkean riskin toimintaa, joten valuutasta kiinnostuneiden kannattaa muistaa, että sitä ei kannata missään nimessä ostaa enempää kuin on valmis häviämään.