Mindfulnessista apua stressinhallintaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tutustuin muutama kuukausi sitten ensimmäistä kertaa mindfulnessiin. Mindfulness on eräänlaista arjen meditaatiota, jonka avulla pyritään olemaan enemmän läsnä hetkessä ja tällä tavoin vähentämään ahdistusta ja stressiä. Tekniikan suomenkielinen nimi onkin ”tietoisuustaito”. Mielestäni tämä on todella toimiva tapa kehittää henkistä puoltaan. Tekniikan avulla voi myös parantaa ihan yleisesti elämänlaatuaan, kun oppii ottamaan arkisista hetkistä kaiken irti.

Mindfulnessin perustarkoituksena on tosiaan tietoisen läsnäolon kehittäminen. Ihminen on ison osan päivästään eräänlaisessa automaattiohjauksessa. Aamulla hampaidenpesun aikana ajatukset harhailevat päivän askareisiin ja töihin mennessä mietitään työpaikalla odottavia tehtäviä. Tämä on omiaan aiheuttamaan stressiä ja ahdistusta. Mindfulnessin avulla pyritään keskittymään hetkeen ja vähentämään turhaa stressaamista asioista, joihin ei pysty vaikuttamaan. Arkisista tilanteista löytää lisäksi kokonaan uusia puolia, kun niihin keskittyy oikeasti kunnolla.

Tietoisen läsnäolon harjoitukset voi aloittaa istumalla hyvällä ryhdillä tuolilla ja keskittymällä hengitykseen ja oman kehon tuntemuksiin. Keho skannataan ajatuksella läpi ja keskitytään tarkasti kaikkiin poikkeaviin tuntemuksiin. Kutittaako päänahkaa, onko vasemmassa kädessä hieman muita kylmempi kohta, kiristääkö vatsaa, tuntuuko jalanpohjissa paineen tunnetta? Skannaa kehoa hiljalleen ylhäältä alas ja käytä harjoitukseen vaikka 10 minuuttia. Hengitä rauhallisesti koko harjoituksen ajan. Ajatukset harhailevat varmasti harjoituksen aikana täysin satunnaisiin asioihin, mutta heti kun huomaat asian, niin pyri palauttamaan ajatukset takaisin oman kehon tuntemuksiin. Tietoisen läsnäolon harjoituksissa ei pyritä muuttamaan omia tunteita tai tuntemuksia, vaan asia vain tiedostetaan ja hyväksytään.

Moni saattaa olla alkuun skeptinen mindfulnessia kohtaan, mutta mielestäni tekniikan toimivuudessa on looginen syy. Ongelmien ja edessä olevien tehtävien turha jauhaminen aiheuttaa väistämättä stressiä ja ahdistusta, joillain enemmän ja joillain vähemmän. Tietoista läsnäoloa harjoittaessa tuo vatvominen ei ole mahdollista, joten stressin pitäisi vähentyä. Ahdistukseen ja esimerkiksi esiintymisjännitykseen tekniikka auttaa taas niin, että keskityttäessä pelkästään kyseiseen hetkeen, ei ole mahdollista assosioida tilannetta aikaisempiin kokemuksiinsa. Ihmisen reaktioista iso osa on opittuja tapoja reagoida tietyntyyppisiin tilanteisiin, joten ottamalla jokaisen tilanteen ikään kuin puhtaalta pöydältä vastaan, voi vähentää tilanteen aiheuttamia negatiivisia tuntemuksia.

Kuvailin tässä mindfulnessin tekniikkaa ja toteuttamista hyvin pintapuolisella tasolla. Tekniikka kannattaa opetella asiantuntijoiden kirjoittamien oppaiden avulla. Itse olen lukenut Sarah Silvertonin kirjoittaman kirjan. En pitänyt kirjan tyylistä, mutta kyllä siitä perusteet sai selville. Tutkailin muita mahdollisia vaihtoehtoja, ja tämä kirja on saanut hyviä arvioita. Timo Klemolan kirjoittama kirja on yksi vaihtoehto, jos haluaa suomenkielisen kirjan. Kirjoja on paljon saatavilla, joten kannattaa etsiä sellainen, joka sopii parhaiten omaan tilanteeseen. Esimerkiksi tämä kirja keskittyy enemmän stressinhallintaan työelämän tilanteissa.

Itse olen kokenut mindfulnessin oikeasti toimivaksi tekniikaksi. Tutkimusten mukaan mindfulness-terapian on todettu ehkäisevän hyvällä prosentilla jopa masennuksen uusiutumista. Masennus on vielä vakava sairaus, joten vähäisempiin henkisiin lukkoihin se toimii todennäköisesti vielä paremmin.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Your email address will not be published.