Ohjeet tuotekuvien ottamiseen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pienikokoisten tuotteiden tuotekuvaus on yllättävän helppoa puuhaa. Alkuun siinä kyllä menee aikaa, kun joutuu säätämään ja testaamaan erilaisia asetuksia. Ensimmäisellä kerralla minulla meni kahdeksan tuntia yhdeksän tuotekuvan ottamiseen, mutta toisella kerralla selvisin samasta hommasta parissa tunnissa. Olen ollut todella tyytyväinen kuvien laatuun, ottaen huomioon, että minulla ei ollut asiasta aikaisempaa kokemusta, ja tuotekuvauskalusto maksoi yhteensä reilu 100 euroa. Tilasin Saksasta 110 euroa maksaneet kuvauslamput ja kuvausalustaksi ostin 1,3 euroa maksaneen valkoisen ison kartongin. Asetin lamput osoittamaan tuotteeseen yläpuolelta ja molemmilta sivuilta. Kartongin asettelin niin, että se kaartui tuotteen takana ylöspäin. Tämän avulla kuvista tulee hieman valoisampia, kun valo saa heijastuspinnan.

Kamera ja sopiva objektiivi minulla oli onnekseni jo valmiina, joten niihin ei mennyt ylimääräisiä kuluja. Kamera on 7 vuotta vanha Nikonin D5000 ja objektiivina toimi 35 mm kiinteä linssi. Lisäksi minulla oli valmiina jalusta kameralle. Kunnon kamera, objektiivi ja jalusta ovat siis myös pakolliset tarvikkeet onnistuneiden tuotekuvien ottamiseen.

Kuvia muokkasin ilmaisella GIMP-ohjelmalla. Kuvien muokkauksestakaan minulla ei ole mitään aikaisempaa kokemusta, joten tyydyin valmisasetuksiin. Kohdasta Värit -> Kirkkaus – Kontrasti säädin pelkästään kuvan kirkkautta ja kontrastia. Mielestäni tällä tavalla sai tarpeeksi hyvää laatua.

Kuvien ainoa miinus on niissä esiintyvät kirkkauserot. Tämäkin virhe on nähtävissä vain ensimmäisissä ottamissani kuvissa. Viimeisimmät kuvat ovat omaan silmääni yhtä kirkkaita. Korjaustoimenpiteessä menisi varmaan kymmenen minuuttia, mutta en ole saanut tätä vielä aikaiseksi.

Tuotekuvaus on niin kallista ammattilaisen tekemänä, että itse en edes harkinnut tätä vaihtoehtoa. Laatu olisi varmasti parempaa, mutta erot eivät ole niin suuria, että olisin valmis maksamaan siitä satoja euroja ylimääräistä.

En ollut ottanut itse tuotekuvaustilanteesta parempaakaan kuvaa, joten tähän on tyytyminen.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Your email address will not be published.