Pankkien asiakaspalveluissa virheellistä tietoa ASP-lainoista

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Päätin alkukesästä avata ASP-tilin ja aloin tutkimaan tarkemmin ASP-lainan ehtoja. Halusin saada selville varsinkin sen, että tarkoittaako ASP-lainan 4 % lisäkorko vuotuista korkoa, vai maksetaanko se vain kertaalleen kertyneelle pääomalle. Otin asian tiimoilta yhteyttä S-Pankkiin, Osuuspankkiin ja Nordeaan, ja JOKAISESSA vastattiin kyselyyni virheellisesti. Osuuspankkiin ja Nordeaan otin kaiken lisäksi vielä kaksi kertaa yhteyttä, kun olin melko varma, että olin saanut asiasta väärää informaatiota. Asia selvisi lopulta vasta kun sain Nordeasta sattumalta kiinni henkilön, joka tiesi asiasta kunnolla.

Jokaisesta pankista siis sanottiin, että lisäkoron saa vain kertaalleen kertyneelle pääomalle. Ehdoissahan lukee, että korko maksetaan vasta laina-ajan lopuksi, joten tämä on varmasti sekoittanut asiakaspalvelijat. Asiaa selventääkseni esitin kuitenkin jokaisen yhteydenoton aikana yksinkertaisen teoreettisen esimerkin: jos talletan 1000 euroa ensimmäisenä vuonna, niin saanko 3 vuoden jälkeen 40 euroa (4 % korkoa kertaalleen koko pääomalle) vai 120 euroa (4 % korkoa joka vuodelta erikseen). Esimerkkini ei tietysti täytä muuten ASP-lainan ehtoja, mutta pyrin esittämään asiani mahdollisimman yksinkertaisesti. Tämänkin esimerkin jälkeen jokaisesta pankista vastattiin kyselyyni väärin, eli että saisin vain 40 euroa. Oikeastihan korkoa saisi tuossa tapauksessa 120 euroa. Linkkasin ainakin Osuuspankille vielä Yle:n artikkelin, jossa on tehty lopussa tällainen korjaus: “17.8. kello 9.50. Lisäkorko talletuksille lasketaan vuosittain. Aikaisemmin laskuri laski lisäkoron vain kerran lopulliselle säästösummalle.”

Tuntuu erikoiselta, että miljardibisnestä pyörittävät pankit tekevät systemaattisesti tällaisia virheitä. Asuntolainojen myöntäminen taitaa kuitenkin olla pankkien tuottavinta liiketoimintaa. S-Pankki ja Osuuspankki olisivat netonneet oikealla vastauksella odotusarvollisesti yli 20 000 euroa pelkillä korkotuotoilla.

Luulen, että tuo lisäkorko lasketaan talletuksille jokaisessa pankissa vuosittain, mutta olen kuullut ja lukenut, että Nordean lisäksi ainakin S-Pankissa ja Osuuspankissa sen saa vuotuisena korkona. Älkää siis uskoko suoriltaan, jos kyselette pankeilta asiasta, ja saatte kieltävän vastauksen.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

2 thoughts on “Pankkien asiakaspalveluissa virheellistä tietoa ASP-lainoista”

Leave a Comment

Your email address will not be published.