Puoli vuotta meditointia takana – miten olen kehittynyt?

Meditointi
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aloitin alkuvuodesta päivittäisen meditaation harjoittamisen. Keskimäärin olen meditoinut noin 20 minuuttia päivässä – 10 minuuttia aamulla ja 10 minuuttia illalla. Vaikutukset ovat olleet selkeitä: stressaaminen on vähentynyt ja tunteidenhallinta on parantunut (lue: raivoan turhanpäiväisistä asioista vähemmän).

Meditoinnilla ja mindfulnessilla on ollut ennen hieman hörhö maine, mutta onneksi maine on vaihtumassa ennemminkin trendikkääksi. Aiheesta on tehty lukuisia yliopistotutkimuksia, joissa harjoittelun on havaittu aiheuttaneen positiivisia vaikutuksia. Mielestäni sen toimivuus on myös hyvin loogista: kun keskityt täysillä nykyhetkeen, miten voisit stressata, kun et pyörittele stressiä aiheuttavia ajatuksia mielessäsi?

Itselläni isoin vaikutus on ollut nimenomaan turhan vatvomisen vähentyminen: päivittäisen harjoittelun seurauksena passiiviset ajatukset ovat vähentyneet myös niinä hetkinä, kun en tee muodollisia meditointiharjoituksia.

Kalifornian yliopiston tutkimuksen (2009) mukaan kauan meditointia harjoittaneiden aivot olivat suurempia ja niissä oli enemmän harmaita aivosoluja kuin vertailuryhmällä. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan meditoijilla on myös keskimääräistä paremmat yhteydet aivojen osien välillä, ja heillä esiintyy tavallista vähemmän ikääntymisen aiheuttamaa aivojen surkastumista. Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että kymmeniä vuosia meditaatiota harjoittaneiden ihmisten aivot muistuttavat viidenkymmenen vuoden iässä keskimäärin yli seitsemän vuotta nuorempien ihmisten aivoja.

-Laiska suora sitaatti Wikipediasta (lähteet löytyvät artikkelista).

Miten meditoinnissa pääsee alkuun?

Itse aloitin lukemalla Antti-Juhani Wihurin kirjoittaman kirjan Mindfulness työssä. Tästä selviää hyvin meditoinnin pääperiaatteet, jonka jälkeen (tai lukemisen aikana) voi aloittaa meditointiharjoitukset.

Alussa meditointi voi olla vaikeaa ilman opastajaa, joten suosittelen hankkimaan jäsenyyden jollekin ohjattuja harjoituksia tarjoavalle meditointisivustolle. Itse käytin Headspacea, jonka aloituskurssin voi kuunnella ilmaiseksi. Tämän jälkeen jäsenyys maksaa kympin kuussa.

Alussa riittää 5-10 minuutin päivittäinen harjoittelu, mutta harjoitusaikoja kannattaa kasvattaa vaikkapa 2-4 viikon välein. Oma päivittäinen tavoitteeni on tällä hetkellä 30 minuuttia, mutta lipsun siitä harmittavan usein 5-10 minuutilla.

Muodollisten meditointiharjoitusten ulkopuolella kannattaa myös pyrkiä olemaan läsnä. Tätä kutsutaan mindfulnessiksi, joka on meditointiin perustuvaa tietoista läsnäoloa. Antti-Juhani Wihurin kirjassa on paljon hyviä esimerkkejä harjoituksista, joita voi tehdä esimerkiksi työpäivän aikana.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Your email address will not be published.