Ulkomaalaispalautus toisesta EU-maasta

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Suomalainen arvonlisäverovelvollinen yritys voi hakea toisessa EU-maassa maksamiaan arvonlisäveroja takaisin Verohallinnon ALVEU-palvelun kautta. Ostojen on täytynyt luonnollisesti koskea liiketoimintaa, joten henkilökohtaisten lomamatkojen banaaniveneajelujen arvonlisäveroja on turha yrittää hakea takaisin. Esimerkiksi Saksaan tehdyn messumatkan aikana käytettyjen taksien ja hotellien arvonlisäverot kuuluvat säännöksen soveltamisen piiriin. Hain itse työni puolesta juuri alveja takaisin, ja prosessin helppous jopa hieman yllätti.

Ulkomaalaispalautuksen ehdot

Sen lisäksi, että ostojen täytyy koskea liiketoimintaa, myös seuraavien ehtojen pitää täyttyä:

  • Yrityksellä ei ole kiinteää toimipaikkaa kyseisessä maassa
  • Yritys ei ole rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi kyseisessä maassa
  • Yritys ei ole myynyt kyseiseen maahan muuta kuin tiettyjä kuljetuspalveluja tai sellaisia palveluja, joista ostaja on arvonlisäverovelvollinen

Viimeinen kohta tarkoittaa käytännössä sitä, että yritys ei voi käyttää ulkomaalaispalautusta, jos se on myynyt tavaraa tai palveluja kyseisen maan kuluttajille, koska näissä tapauksissa ostoihin sisältyy arvonlisäveroa. Yritys on voinut kuitenkin myydä tavaraa tai palveluja kyseisen maan yrityksille, jos myynti on tapahtunut käännetyn verovelvollisuuden perusteella. Käännetty verovelvollisuus tarkoittaa sitä, että EU:n alueella yritysten välisessä kaupassa myyjä myy tuotteen tai palvelun ilman arvonlisäveroa, ja ostaja sekä suorittaa että vähentää kyseiseen ostoon sisältyvän arvonlisäveron. Tämä tarkoittaa sitä, että myös ostaja saa hankittua tuotteen ilman arvonlisäveroa. Kirjoitan tästä piakkoin oman artikkelinsa. Käännetyn verovelvollisuuden soveltaminen koskee todella isoa osaa yrityksistä, sillä esimerkiksi Facebook- ja Google-mainonnassa sovelletaan tätä menettelyä, sillä näiden yritysten laskutusmaa on Irlanti.

Hakuaika ja -jakso

Ulkomaalaispalautusta on haettava viimeistään 9 kuukauden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jota hakemus koskee. Viime vuoden arvonlisäverot oli siis haettava viimeistään 30.9.2017 eli reilu viikko sitten.

Hakujakso voi olla joko neljännesvuosi tai kalenterivuosi. Neljännesvuotta käytettäessä pienin palautettava määrä on 400 euroa. Kalenterivuoden kohdalla pienin palautettava määrä on 50 euroa.

Hakemuksen täyttäminen

Hakemuksen täyttäminen on melko simppeli prosessi. Hakemuksessa vaaditaan:

  • Asiakastiedot
  • Hakemuksen perustiedot
  • Laskujen ja tuontiasiakirjojen erittely

Laskujen ja tuontiasiakirjojen erittely on aikaa vievin osuus, jos haettavia ostotapahtumia on paljon. Näiden erittelyn voi tehdä myös CSV-tiedostolla. Verohallinnon sivuilta löytyy valmis pohja tälle CSV-tiedostolle. CSV-tiedostoja käytetään taulukkolaskentaohjelmien tietojen vientiin ja tuontiin eri ohjelmistojen välillä.

Hakemukseen on liitettävä kopiot sellaisista laskuista, joiden veron peruste (arvonlisäveroton hinta) on yli 1000 euroa. Jos lasku koskee polttoainetta, raja on 250 euroa. Liitetietovaatimukset saattavat vaihdella maittain. EU:n ulkomaalaispalautusta käsittelevellä sivulla on listattuna eri maiden hakemusta koskevat ohjeet.

Lisätietoja hakemusmenettelystä

Verohallinnon sivuilla on hyvät ohjeet hakemuksen täyttämiseen. Kannattaa lukea ohjeet kunnolla, sillä ulkomaalaispalautuksessa on joitain poikkeuksia, jota en tässä maininnut niiden harvinaisuuden vuoksi.

Hakemuksen käsittelyaika on todella pitkä. Sain itse kuittauksen sähköpostiin hakemuksen vastaanottaneen maan veroviranomaiselta muutamassa päivässä, mutta hakemuksen käsittelyaika on silti 4-8 kuukautta.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Your email address will not be published.