Yrityksen perustaminen käytännössä

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Yrityksen perustaminen ja pyörittäminen pitää sisällään paljon erilaisia tehtäviä, joten yrittäjältä vaaditaan moniosaamista ja itsenäistä otetta työntekoon. Kunnon motivaatiolla ja oikeanlaisella asenteella pääsee jo pitkälle, sillä harvempi aloittava yrittäjä osaa valmiiksi kaikkia yritystoiminnan vaatimia taitoja. Yrittäjän pitää uskaltaa mennä epämukavuusalueelle ja opetella vaikka väkisin uusia asioita. Käsittelen seuraavaksi mitä yrityksen perustaminen pitää käytännössä sisällään.

Yrittäjyyteen perehtyminen, liiketoimintasuunnitelman laatiminen sekä rahoituksen hankinta

Yrityksen perustaminen kannattaa aloittaa perehtymällä uusille yrittäjille suunnattuihin kirjoihin. Oppaiden avulla saa hyvän yleiskuvan yritystoiminnan perustamisesta ja yrittäjyydestä. Uuden yrittäjän käsikirja on mielestäni hyvä perusteos tähän tarkoitukseen. Kirjoja lukiessa kannattaa merkitä mieleen tulevia kysymyksiä ja ongelmia ylös erilliseen listaan. Samalla voi alkaa kirjoittamaan liiketoimintasuunnitelmaansa kirjalliseen muotoon. Itse laadin kolmesivuisen tiiviin paketin, johon sisällytin pääpiirteissään yrityksen toiminta-ajatuksen, mission ja strategian, myyntiväylät ja muut käytännön liiketoimintatavat, tarkemman luettelon yrityksen tuotteista, kuluarvion ja katetuottolaskelman. Yksi tärkeimmistä asioista suunnitteluprosessin aikana on pitää mielessä oma kohdeasiakasryhmänsä. Mielestäni koko yritys pitää suunnitella tämän varaan aina tuotteista ja palveluista kotisivujen tyyliin saakka. Suurin osa strategiasta ja toimintatavoista oli itselleni selviä asioita, joten en lähtenyt selittämään niitä (itselleni) liian syvällisesti. Jos haet esimerkiksi starttirahaa, niin hakemukseen vaaditaan yksityiskohtaisempi liiketoimintasuunnitelma.

Ensimetristä on mahdollista saada ilmaista neuvontaa yrityksen perustamiseen. Varaisin ajan sen jälkeen, kun liiketoimintasuunnitelmasta on tärkeimmät kohdat selvillä. Asiantuntijalta voi sitten hakea vastauksia kiperimpiin kysymyksiin ja arviota omasta yritysideasta ja liiketoimintasuunnitelmasta.

Itse en ole tarvinnut ollenkaan ulkopuolista yritysrahoitusta, joten minulla ei ole omakohtaista kokemusta rahoituksen hakemisesta. Normaalin lainan lisäksi uusiin innovaatioihin on mahdollista hakea rahoitusta esimerkiksi Tekesiltä. Luin Kauppalehdestä helmikuun alussa jutun yrittäjästä, joka sai uuden palvelunsa nettisivuston tekemistä varten Tekesiltä viidessä päivässä 5000 euron rahoituksen. Erilaisia rahoitusväyliä löytyy varmasti useita, joten kannattaa käyttää aikaa asian tutkimiseen, jotta saa rahoituksensa mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman hyvillä ehdoilla. Ensimetrin neuvonnassa osataan varmasti kertoa eri vaihtoehdoista. Riskienhallinta rahoituksen suhteen on mielestäni tärkeää pitää järkevällä tasolla, jotta mahdollinen liiketoiminnan epäonnistuminen ei pilaa tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Verkkokaupan/kotisivujen/liiketilan suunnittelu sekä myyntituotteiden hankinta

Myyntiväylien suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä tämän vaiheen toteuttamisessa kestää todennäköisesti kauiten. Ohjeet verkkokaupan perustamiseen ja kotisivujen suunnitteluun löytyvät aikaisemmista kirjoituksistani. Sopivien tavarantoimittajien ja mahdollisesti muiden yritystoiminnassa vaadittavien tahojen kontaktoinnissa menee myös aikaa. Itse pidän kivijalkaliikkeitä 80-luvun jäänteinä, mutta joihinkin liiketoimintoihin ne ovat vielä välttämättömiä. Pohtisin kuitenkin tarkkaan, että voisiko liiketoimintaa toteuttaa jollain uudella tavalla. Liiketiloihin sitoutuminen lisää kuitenkin kuluja todella radikaalisti.

Kirjanpidon järjestäminen

Käsittelin aikaisemmassa kirjoituksessani yhdenkertaisen kirjanpidon tekemistä. Yksityiset elinkeinonharjoittajat voivat tiettyjen ehtojen täyttyessä tehdä kirjanpitonsa yhdenkertaisena, mutta muut yhtiömuodot joutuvat tekemään sen aina kahdenkertaisena. Tarkemmat vaatimukset voit lukea tästä kirjoituksesta. Yhdenkertainen kirjanpito on sen verran yksinkertainen kirjanpitotapa, että sen voi tehdä itsekin, mutta kahdenkertainen kirjanpito saattaa olla järkevää ulkoistaa tilitoimistolle. Oikean tilitoimiston etsintään kannattaa käyttää aikaa. Luotettavuus on valinnassa tärkeää.

Vakuutukset

Yrittäjä on velvoitettu ottamaan yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus, jos vuotuinen työtulo ylittää 7645,25 euroa. Työtulo määritellään niin, että kuinka paljon maksaisit jollekin toiselle siitä, että hän tekisi sinun työsi. Päätoimiselle yrittäjälle vakuutus on lähes automaatio, mutta sivutoimiselle yrittäjälle se ei ole välttämättä pakollinen. Eräästä vakuutusyhtiöstä kerrottiin, että vakuutus täytyy ottaa viimeistään siinä vaiheessa, kun yrityksen vuotuinen tulos ylittää tuon 7645,25 euroa.

Yritystoimintasi laajuudesta ja luonteesta riippuen myös muut vakuutukset voivat tulla kysymykseen. Työnantajayrittäjä joutuu hankkimaan työntekijöilleen erilaisia vakuutuksia, kuten työtapaturmavakuutuksen sekä ryhmähenkivakuutuksen. Mahdollisten vastuukysymysten varalle on mahdollista ottaa esimerkiksi oikeusturvavakuutus tai vastuuvakuutus. Liian varovaisesti ei kannata kuitenkaan edetä, sillä vakuutuksistakin kertyy pitemmän päälle isot summat, jotka voisi käyttää markkinointiin tai muuhun liiketoimintaa edistävään toimintaan.

Pankkitili ja maksupäätteet

Yrittäjä tarvitsee erillisen pankkitilin, jotta yrityksen ja henkilökohtaisen talouden varat pysyvät erillään. Yksityiselle elinkeinonharjoittajalle riittää erillinen sivutili, johon hankkii oman pankkikortin. Tili kannattaa aukaista yksityishenkilönä, sillä yrittäjätilit ovat paljon kalliimpia. Muut yhtiömuodot joutuvat hankkimaan erillisen yrittäjätilin, koska oikeushenkilöiden kohdalla yrityksen ja henkilökohtaisen talouden välisten varojen erottelu on tarkempaa. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on siis luonnollinen henkilö, joten erottelu ei ole niin tarkkaa.

Maksupäätteiden hinnoissa on myös paljon eroja riippuen kuukausittaisesta liikevaihdosta. iZettle-maksupääte on halvimpia vaihtoehtoja, jos liikevaihto pysyy pienenä, koska siinä ei ole kiinteää kuukausimaksua. Laite lunastetaan 59 euron kertamaksulla, jonka jälkeen provisiot ovat pienellä myynnillä 2,75 %. Myyntimäärien kasvaessa tilanne muuttuu. Täältä löytyy erilaisten maksupäätteiden vertailusivu. Hinnat kannattaa aina tarkistaa palveluntarjoajan sivuilta.

Muut asiat

Yrittäjä tarvitsee kunnon sähköpostiosoitteen. Aikaisemmassa kotisivuartikkelissa mainostamaani palvelimeen kuuluu 4 gigaa sähköpostitilaa, jonka voi jakaa useammalle eri sähköpostitilille. Sähköpostiosoitteen päätteenä toimi verkkosivuston osoite ja alun voi valita itse (esimerkiksi etunimi.sukunimi@www.yritysvinkit.fi).

Markkinointimateriaalia voi tilata esimerkiksi Vistaprintiltä. Olen tilannut heiltä kaksi kertaa eri tuotteita ja laatu on ollut molemmilla kerroilla todella hyvää. Valikoimaan kuuluu esimerkiksi käyntikortteja, flyereita, mainoskylttejä ja ikkunatarroja. Yritys sijaitsee Hollannissa, joten tuotteet voi hankkia yhteisöhankintana ilman arvonlisäveroa.

Iso osa yrittäjistä tarvitsee myös kunnon tuote- tai mainoskuvia kotisivuilleen. Kirjoitin aikaisemmin ohjeet tuotekuvien ottamiseen. Ohjeet on tehty pienten tuotteiden kuvaamiseen, mutta isompiin kohteisiin pätee samat lainalaisuudet. Tärkeintä on tehokkaat kuvausvalot ja kunnon objektiivi. Kannattaa kokeilla kuvien ottamista itse, jos on vähänkin pohjaa valokuvaamiseen.

Yrityksen rekisteröinti kaupparekisteriin

Viimeisenä vaiheena yrityksen perustaminen pitää sisällään yrityksen rekisteröinnin. Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoituksen voi tehdä nykyään alennetulla hinnalla sähköisesti. Paperilomakkeella tehty ilmoitus maksoi ennen 110 euroa, mutta nyt sähköisen ilmoituksen hinta on vain 75 euroa. PRH:n sivuilta löytyy linkki YouTube-videoon, jossa on käyty läpi sähköisen ilmoituksen täyttäminen. Osakeyhtiön sähköinen perustamisilmoitus maksaa 330 euroa.

Lopuksi

Yrityksen perustaminen pitää sisällään paljon pieniä vaiheita ja runsaasti opiskeltavaa, joten prosessiin kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Todelliset koitokset alkavat kuitenkin vasta perustamisen jälkeen, kun pitäisi hankkia asiakkaita ja saada myyntiä aikaiseksi. Haasteista huolimatta oman yrityksen perustaminen on erittäin suositeltavaa, jos asia yhtään kiinnostaa. Yrittäjyys on todella vapauttavaa, kun pääsee toteuttamaan ideoitaan ja toimimaan oman itsensä herrana. Lähes rajaton tienaamispotentiaali on myös erittäin houkuttelevaa. Tsemppiä kaikille tuleville yrittäjille!

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

2 thoughts on “Yrityksen perustaminen käytännössä”

 1. Hei
  kysyisin aloittelevan yrittäjän kontaktit mm. eurooppalaisiin valmistajiin, mistä löytyy? Kolmansien maiden alibaba on tuttu, mutta kiinalaisten tuotteiden laatu onko sitä mitä kuvissa on? Siksi olen hylännyt ajatuksen toimia heidän kanssaan. Voiko luottaa?
  Haluaisin kontaktin eurooppalaisiin valmistajiin. Onko vastaavaa sivustoa skandinaaviseen kauppayhteyspaikkaan vastaavan kuin alibaba??

  1. Yritysvinkit

   Hei!

   En ole itse tutkinut lainkaan eurooppalaisia kauppapaikkoja. Googlen kautta vain tutkimaan asiaa.

   Aasiasta tilatessa on tietysti pieni riski, että saa huonolaatuista tavaraa, mutta en antaisi tämän vaikuttaa liikaa päätöksiini. Tilaa aluksi hieman pienemmän erän ja perehtyy kunnolla toimittajan referensseihin ja arvosteluihin. Toimittajat saattavat pyytää maksun tavarasta etukäteen (varsinkin mittatilaustyönä tehdystä tavarasta), joten tässäkin joutuu ottamaan pientä riskiä.

Leave a Comment

Your email address will not be published.