Kotisivut yritykselle WordPressillä – Ohjeet sivujen tekoon

Kotisivut_yritykselle
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Annan tällä kertaa mahdollisimman yksityiskohtaiset ohjeet, että miten voit luoda itse helposti kotisivut yritykselle WordPressin avulla. WordPress on siitä mainio ohjelmisto, että sen avulla voi luoda perussivut koskematta lainkaan koodiin. Kaiken voi tehdä asetuksia säätämällä tai lataamalla parilla klikkauksella lisäosan, joka tekee halutun tehtävän puolestasi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kotisivujen teossa joutuu tyytymään kompromisseihin, jos ei omaa kunnollista web-ohjelmointiosaamista. Suosittelen verkkosivujen tekoa itse siinä tapauksessa, jos haluaa testata yrityksen liikeideaa mahdollisimman pienellä rahalla ennen isompia satsauksia. Pitempään toimineiden yritysten on kannattavaa ulkoistaa kotisivujen teko ammattilaiselle. Kotisivut toimivat yrityksen näyteikkunana ja usein ensimmäisenä kontaktina potentiaaliseen asiakkaaseen, joten hienosti rakennetut nettisivut parantavat myyntiä.

Jos haluat rakentaa itse kotisivut yrityksellesi, niin ole valmis panostamaan aikaa asian opiskeluun. Palvelinpuolen opettelu on monelle varmasti vaikein osuus, kun säädöt eivät onnistu samanlaisella visuaalisella editorilla kuin WordPressissä. Uskon kuitenkin, että jokainen normaalit tietotekniset taidot omaava pystyy tekemään omat sivunsa, jos vain jaksaa panostaa aikaa. Ilman kunnollista opiskelua ja asioiden tutkimista kotisivujen tekeminen ei kuitenkaan onnistu.

Palvelin, verkkotunnus ja WordPressin asennus

Jos haluat luoda itse kotisivut yritykselle, niin prosessi lähtee liikkeelle palvelimen ja verkkotunnuksen hankinnasta. Tämän jälkeen suoritetaan WordPressin asennus.

Palvelimen hankinta

Tarvitset sivuillesi palvelimen (serverin), jonka avulla saat sivut internettiin kaikkien näkyville. Käytän itse palvelimenani SiteGroundia. SiteGround on iso ja luotettava yhtiö, ja sijoittuu useissa palvelinarvosteluissa kärkijoukkoon. Oma palveluni on Web Hosting -> GrowBig. GrowBig-palveluun kuuluu mm. 20 gigaa levytilaa, 25 000 sivuvierailua kuukaudessa ja ilmainen SSL-sertifikaatti. SSL-sertifikaatti turvaa sivuja ja se näkyy osoiterivillä lukkokuvakkeena. Tämä on hyvä olla sivuston tietoturvan vuoksi. Sähköpostitilaa tuolla saa 2 gigaa niin monelle eri sähköpostitunnukselle kuin haluaa ja eri verkkotunnuksia siihen voi liittää myös rajattomasti. Jos tarvitsee palvelimen vain yhdelle sivulle, niin StartUp-palvelu riittää myös hyvin ainakin alkuun. Tämän alviton normaali hinta on reilun satasen vuodessa, mutta uudet asiakkaat saavat 60% alennuksen ensioston yhteydessä, kun rekisteröityvät yllä olevan linkin kautta.

Olen ollut erittäin tyytyväinen tuohon palvelimeen. Palvelun tekninen puoli on pelannut todella hyvin ja asiakaspalvelu on ehdottomasti parasta mihin olen missään törmännyt.

Domainin osto

Kun palvelin on hankittu, niin seuraavaksi pitää ostaa oma verkkotunnus. Olen itse ostanut tunnukseni aina Domainhotellilta. Tuolta valitaan ”Rekisteröi domain”, jonka jälkeen tulevaan kenttään syötetään haluttu domain ja tarkistetaan onko se vapaana. Fi-päätteinen domain maksaa 9 € vuodessa. Seuraavassa vaiheessa syötetään omat tiedot ja domainille tulevat nimipalvelimet eli DNS-osoitteet. Nimipalvelimen tarkoituksena on muuttaa verkkotunnuksia IP-osoitteiksi. Domainhotellilla on oletusarvona niiden omat nimipalvelimet. Niiden tilalle pitää muuttaa SiteGroundin osoitteet. Nimipalvelimien päivittymisessä saattaa kestää useampi tunti, joten älkää hätääntykö, jos sivut eivät näy heti näiden vaiheiden suorittamisen jälkeen. Alla on screenshot nimipalvelimien muutoslomakkeesta ja omista nimipalvelimistani. Voit tarkistaa nimipalvelimesi SiteGroundin käyttäjätililtäsi.

 

WordPress-tilin luonti ja ohjelman lataus palvelimelle

Tämä saattaa kuulostaa vaikealta, mutta tästäkin selviää muutamalla hiiren klikkauksella. Vaihtoehtoisesti voit pyytää live chätin kautta asiakaspalvelua tekemään sen puolestasi. Heillä menee tähän aikaa muutama minuutti.

Jos teet sen itse, niin SiteGroundin käyttäjätililtä löytyy automaattinen asennusohjelmisto, jonka ansiosta WordPressin asennus onnistuu syöttämällä muutaman vaaditun tiedon ja valitsemalla sivuston sisällönhallintajärjestelmän (WordPress). Alla on kuva asennusohjelmistosta:

 

Ohjelma lataa WordPressin automaattisesti palvelimelle. Sen yhteydessä luodaan käyttäjätunnus ja salasana, jolla voi sitten jatkossa kirjautua omien sivujen kautta suoraa järjestelmänvalvojan tilille. Tilille voi kirjautua muuttamalla seuraavan verkkotunnuksen tilalle oman osoitteensa: www.omaverkkotunnuksesi.fi/wp-admin/

Teeman valinta

Kun olet kirjautunut edellä mainitusta linkistä sivuillesi, näet alla olevan kaltaisen hallintapaneelin. Ensimmäisenä tehtävänäsi on valita kotisivuillesi teema. WordPress toimii moottorina sivuille, kun taas teema toimii kotisivujen runkona ja julkisivuna. Teeman saa asennettua valitsemalla Teemat-sivulta ”Lisää uusi teema”. Tämän jälkeen aukeaa sivu, josta voi selata eri teemoja ja valita omansa.

WordPressistä löytyy paljon ilmaisia perusteemoja. Suosittelen suunnittelemaan sivujen yleisilmettä ensin vaikka paperille, jonka jälkeen lähtee etsimään pohjaan sopivaa teemaa. Kannattaa miettiä, että haluaako sivuistaan visuaaliset, jakaako kotisivut useammille eri sivuille vai pyrkiikö pitämään kaiken yhdellä sivulla, haluaako sivunavigoinnin yläpalkkiin vai sivupalkkiin jne. Teeman kannattaa sopia mahdollisimman hyvin omiin suunnitelmiin, jotta selviää jatkossa mahdollisimman pienellä työllä.

Mikäli haluaa muokata valitsemansa teeman koodia, niin teemasta pitää luoda lapsiteema. Jos muutokset tekisi pääteemaan, niin muutokset katoaisivat seuraavan päivityksen yhteydessä. Jokaisesta teemasta voidaan luoda lapsiteema. En käsittele tätä kuitenkaan sen syvällisemmin, mutta tiedoksi niille, jotka suunnittelevat teeman koodin muokkausta.

Maksullisia teemoja löytyy esimerkiksi ThemeForestista. WordPressille sopivia teemoja on myynnissä yhteensä yli 8000 ja suurin osa teemoista maksaa noin 50 dollaria. Teema ostetaan ThemeForestin kautta, jonka jälkeen se ladataan koneelle zip-tiedostona ja lisätään sen jälkeen WordPressiin samalta sivulta kuin valmiit teemat (Ulkoasu -> Teemat -> Lisää uusi -> Lataa teema). Nappi on vain eri.

Teemaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Teema sopii pohjaltaan suunnittelemiisi sivuihin.
 • Teema on nopeasti latautuva. Mitä vähemmän turhaa koodia se sisältää, sitä parempi.
 • Teema on responsiivinen eli se mukautuu kävijän laitteen resoluution mukaan. Sivut skaalautuvat eri lailla tietokoneelle, tabletille ja kännykälle. Tämä on tärkeää, koska mobiililaitteita käytetään niin paljon.

WordPress-kotisivut ja ulkoasun muokkaus

Nyt ollaan siinä vaiheessa, että sivut ovat kaikkien näkyvillä internetissä ja niitä voidaan muokata WordPressin helppokäyttöisellä hallintapaneelilla. Käydään seuraavaksi läpi kotisivujen ulkoasun muokkausta.

Ohessa on kuva valikosta, jonka kautta pystytään tekemään kaikki tarvittavat muokkaukset kotisivuille. Eniten käytetyt valikot ovat artikkelit, sivut, ulkoasu, lisäosat sekä asetukset.

Artikkelit-valikon kautta pystytään kirjoittamaan blogipostauksia. Sivut-välilehden kautta taas voidaan luoda kotisivuille erillisiä sivuja. Näille sivuille voidaan taas luoda artikkeleista poiketen staattista sisältöä eli kirjoitusta joka pysyy muuttumattomana kyseisellä sivulla. Normaali yrityksen verkkosivu luodaan stattisilla sivuilla, kun taas tämä blogikirjoitus on luotu artikkelien avulla. Artikkelit päivittyvät automaattisesti luomisjärjestykseen, joten tällaiset sivut muuttuvat aina uuden kirjoituksen jälkeen. Artikkelin sivuksi muodostuu automaattisesti verkkosivun etusivu, mutta tämä voidaan muuttaa asetuksista. Kotisivut yritykselle kannattaa muodostaa suurimmaksi osaksi staattisilla sivuilla ja luoda halutessaan erillisen blogisivun, jolle artikkelit päivittyvät automaattisesti.

Ulkoasu -> Mukauta -valikon kautta muokataan sivujen ulkoasua. Täältä voidaan muuttaa taustakuvia, logoja, sivun värimaailmaa, valikkojen sijainteja sekä asentaa erilaisia vimpaimia. Vimpaimet ovat lisäosia, joita voidaan asentaa haluttuihin paikkoihin sivuilla. Esimerkiksi näillä sivuilla on käytössä kolme eri vimpainta sivujen oikeassa reunassa. RSS-syötteen kuva, blogin kuvaus sekä viimeisimmät artikkelit on kaikki luotu vimpaimien avulla.

Sivujen muokkaamisessa on kuitenkin tärkeää muistaa, että valittavissa olevat muokkausvaihtoehdot riippuvat hyvin vahvasti jo hankitusta teemasta. Teemaa ostaessa on siis pystyttävä miettimään, että palveleeko se omaa tarkoitusta tarpeeksi hyvin. Kaikissa teemoissa ei ole esimerkiksi mahdollista asentaa sivupohjaan näyttävää taustakuvaa, joten tämän mahdollisuus on selvitettävä ennen teeman hankintaa. Lisäksi juuri mainitsemieni vimpainten valittavissa olevat sijainnit ja sivujen yleinen rakenne vaihtelevat teemojen mukaan. Tässä teemassa voi valita oletuksena sivupalkin oikealle tai vasemmalle puolelle tai näkymän, jossa ei ole ollenkaan sivupalkkia. Joissain teemoissa ei voi valita koko sivun näkymää (full width) ja joissain sivuissa voi taas valita sekä oikeanpuoleisen että vasemmanpuoleisen sivupalkin samanaikaisesti. Teeman valinta on siis hyvin tärkeää, jotta saa mahdollisimman tarkasti sellaiset sivut, jotka haluaa. Rakennetta voi tietysti muokata myös itsekin, mutta tällöin pitää osata koodausta.

Ulkoasua mukauttaessa voi tehdä rohkeasti erilaisia kokeiluja esimerkiksi värien kanssa. Jos ei ole tyytyväinen väriin, eikä muista minkä sävyinen alkuperäinen väri oli, niin muutokset saa peruttua painamalla paneelin vasemmassa ylänurkassa olevaa ruksia. Muutokset astuvat voimaan vasta sen jälkeen, kun on painanut tallennusnappia ruksin oikealta puolelta.

Lisäosat-valikon kautta voi asentaa sivuilleen lisäosia (widget). Aikaisemmin mainitsemistani vimpaimista RSS-syötteen kuva on luotu Simple Social Icons -nimisellä lisäosalla, jonka olen sitten asentanut sivuilla oikeaan paikkaan vimpaimien avulla. Lähestulkoon jokaiseen ongelmaan löytyy ratkaisu lisäosien avulla. Ainoastaan sivujen rakennetta ei pysty näillä muuttamaan. Osa lisäosista saattaa olla maksullisia, mutta suurin osa löytyy ilmaisversioina.

Asetukset -välilehdeltä muokataan sivuston yleisiä asetuksia, kuten päivämäärän oletusmuotoa, sivuston ylläpitäjän nimimerkkiä ja sähköpostiosoitetta sekä kommentoinnin yleisiä rajoituksia. Tätä kautta kannattaa asettaa osoiterakenteen asetuksesi artikkelin nimi. Tämän avulla artikkelien ja sivujen osoitteet saa järkevään sanalliseen muotoon. Esimerkiksi tämän kirjoituksen osoite on www.yritysvinkit.fi/kotisivut-yritykselle-wordpressilla. Muut osoiterakenteet eivät ole yhtä informatiivisia.

Käsittelin tässä kirjoituksessa kotisivujen muokkauksen tärkeimpiä kohtia. WordPress on siitä hyvä ohjelmisto, että sen käytön voi opetella yrityksen ja erehdyksen kautta. Tehdyt muutokset on helppo perua, kunhan kiinnittää huomiota edeltäviin asetuksiin. Useimmat palvelimet luovat päivittäin varmuuskopioita sivuista, joten jos joku menee todella pahasti pieleen, niin sivut on mahdollista palauttaa edeltävien päivien tilaan.

Kotisivut yritykselle - mitä jäi käteen?

 WordPress-kotisivut on mahdollista luoda alusta asti itse. Tähän ei vaadita Blogspotin kaltaisia valmiita portaaleja, vaan voit rakentaa täysin itsenäisen sivuston omia tarpeitasi varten.

Suosittelen varsinkin yksityishenkilöitä tekemään itse omat bloginsa ja esimerkiksi affiliate-sivustot. Näiden kautta on mahdollista hankkia pientä sivutuloa. Samalla oppii kantapään kautta nettisivujen rakentamista ja valmiiden sivujen hallinnointia. Kotisivut voi luoda myös yritykselle itse, jos budjetti ei anna periksi ammattilaisen tekemiin sivuihin. Sivut voi päivittää sitten myöhemmin parempiin, kun yrityksen liiketoiminta on lähtenyt kunnolla käyntiin.

Teen itse kotisivuja yritykselle digimarkkinointitoimistoni kautta, joten olen mielelläni avuksi, jos haluat ulkoistaa sivujen rakennuksen.

Teksti sisältää affiliate-linkkejä.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

7 thoughts on “Kotisivut yritykselle WordPressillä – Ohjeet sivujen tekoon”

 1. Hei,
  Olen tässä yrittänyt väsäillä itselleni kotisivuja jo jonkin aikaa. Webhotellin ostin Domainhotelli-palvelusta ja näin päin pois. En vain ymmärrä miksi en saa kotisivuani yhdistettyä ostamaani domainiin sillä herjaa aina ettei “sivu löydy” kun yritän käydä sivullani asennettuani WordPressin.
  En ymmärrä cPanelista mitään, enkä haluakkaan muuta kuin sen verran että saisin WordPressin toimimaan ja kotisivuni näkymään domainini alle.
  Kiitoksia paljon jos vastaat!

  1. Yritysvinkit

   Moi,

   En osaa kyllä suoriltaan sanoa vastausta tähän. Domainhotellin asiakaspalvelun luulisi auttavan, jos palvelimesi on hankittu sitä kautta. Vika voi olla esimerkiksi väärin asennetussa WordPressissä tai väärin nimetyissä DNS-palvelimissa. Jos asiakaspalvelusta ei löydy apua, niin ei auta kuin googletella vastausta. Kotisivujen väsääminen on yhtä ongelmien selvittelyä varsinkin alkuun. 🙂

 2. Hei,
  Tämä olisi edessä ja domain (eli verkko-osoite) on varattuna. Itselleni jäi epäselväksi tuo nimipalvelinten päivitys- osio? Minulta siis ilmeisesti puuttuu palvelin, kun ostin (pelkän) domainin Louhi:lta. He tarjoavat myös pilvipalvelimia, käykö sellainen? Olisiko mahdollista saada yksityiskohtainen ohje tuohon palvelinpäivitykseen, josta en suoraan sanottuna tajunnut tästä mitään….
  Varsinainen verkkosivujen rakentaminen sen sijaan ei ole WordPressillä sitten mikään ongelma, kun tämän tekniikan saisi vain ensin kuntoon….

  1. Yritysvinkit

   Moi,

   Domainin oston jälkeen sinun pitäisi hankkia palvelin (artikkelin kohta 1) ja tämän jälkeen päivittää domainisi nimipalvelimet (kohta 2).

   Pilvipalvelin käy hyvin. Itselläni on tuo artikkelissakin mainitsemani SiteGroundin palvelin käytössä.

   Netistä löytyy runsaasti tietoa WordPressin ja palvelimen asennuksesta, jos haluat tutustua asiaan tarkemmin. Käytännössä asiasta selviää kuitenkin kohdassa 3 mainitsemillani toimenpiteillä. Sinun pitäisi siis ostaa palvelin ja tämän jälkeen asentaa WordPress tuolle palvelimelle. SiteGroundin asiakaspalvelusta on saanut tähän aina nopeaa ja asiantuntevaa apua.

  2. Riikka! Osta Louhelta samantien Webhotellipalvelu, ei maksa paljoa ja siihen tulee domainin hallinta mukaan (ei tarvitse huolehtia nimipalvelimista tms.). Sitten vain asennat WordPressin CPanelin (eli hotellisi hallintaliittymän) kautta. That’s it!

 3. Kai Tuomola

  Hei! Olen tekemässä yritykselleni web-sivuja. Päätavoite on että ne sisältäisivät liikkuvaa ja näyttävää kuvaa (videot, animaatiot, valokuvat). Opiskelen yliopistossa mediaa ja yritykseni toimii tv- ja elokuva-alalla, joten pystyn itse tuottamaan laadukasta materiaalia. Web-sivujen teko on kuitenkin minulle uutta ja itse koodaamiseen en haluaisi kovin syvällisesti uppoutua.

  Perusajatuksena olisi koko näyttöruudun oleva liikkuva kuva joko videona tai still-kuvana liikkeeseen laitettu. Ja sitten olisi 3-4 alasivua lisätietoihin.

  Tiedustelisinkin nyt että onnistuuko wordpressillä toteuttaa näyttävät ja samalla selkeät sivut? Vai olisiko jokin muu editori (mielellään maksuton) parempi?

  1. Yritysvinkit

   Hei! WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä, ja sillä pystyy tekemään täysin sellaiset sivut kuin haluaa. Ainoa rajoite tulee omista taidoista. Esimerkiksi Angry Birdsin sivut on tehty WP:llä.

   Oikeasti näyttävien sivujen teko ei kuitenkaan onnistu ilman syvällistä uppoutumista koodaamiseen. Perus siistit sivut saa tehtyä ilman koodaamista, mutta siinä joutuu tekemään aina roppakaupalla kompromisseja. Suosittelen ulkoistamaan sivujen teon ammattilaiselle, jos budjetti vain antaa periksi. Jos lähdet sivutoimisena yrittämään, niin sitten sivut voi koittaa tehdä itsekin.

   Teeman valinta on tärkein vaihe, jos rakentaa sivut ilman ohjelmointiosaamista. Kompromisseja joutuu tekemään siinä vaiheessa, kun valittu teema ei taivukaan haluttuun toimintoon. Selvitä siis aluksi kunnolla mitä tarvitset sivuille, ja ala sen jälkeen tutkimaan sopivia teemoja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.