Toiminimen kirjanpito

Kirjanpito
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Yksityisen elinkeinonharjoittajan eli  yleiskielessä toiminimen kirjanpito voidaan tiettyjen ehtojen täyttyessä järjestää yhdenkertaisena. Tämä on mielestäni merkittävä etu aloittavalle yrittäjälle, sillä kynnys yritystoiminnan aloittamiseen pienenee, kun kirjanpidon voi halutessaan tehdä itse. Kahdenkertainen kirjanpito on sen verran vaativampaa, että suurelle yleisölle sen tekeminen itse ei ole houkutteleva vaihtoehto. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi tehdä kirjanpitonsa yhdenkertaisena, mikäli sekä päättyneellä että sitä edeltävällä tilikaudella on ylittynyt korkeintaan yksi seuraavista edellytyksistä:
 • Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
 • Liikevaihto ylittää 200 000 euroa
 • Palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä
Yllä olevista ehdoista pitää siis täyttyä vähintään kaksi kohtaa, jotta toiminimen kirjanpito pitäisi järjestää kahdenkertaisena. Iso osa aloittavista yksinyrittäjistä voi näin ollen valita kirjanpidokseen yhdenkertaisen kirjanpidon.

Yhdenkertaisen kirjanpidon asettamat vaatimukset

Yhdenkertaisen kirjanpidon pitäminen aiheuttaa joitain poikkeuksia  kahdenkertaiseen kirjanpitoon nähden:
 • Tilikauden pitää olla kalenterivuosi
 • Maksuperusteista kirjanpitoa pidettäessä ostovelkojen ja myyntisaamisten tulee olla jatkuvasti selvitettävissä
 • Liikkeenharjoittajien on oikaistava kirjanpito verotusta varten suoriteperusteiseksi. Arvonlisävero tilitetään kuitenkin maksuperusteisesti.
 • Pienten yritysten ei tarvitse laatia tilinpäätöstä. Seuraavista rajoista pitää ylittyä vähintään kaksi kahdella perättäisellä tilikaudella, jotta tilinpäätös pitää laatia:
  1. Taseen loppusumma 350 000 euroa
  2. Liikevaihto 700 000 euroa
  3. Tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä
Toiminimen kirjanpito on helppo järjestää yhdenkertaisena esimerkiksi Excelissä. Ohjeet kirjanpidon järjestämiseen löydät täältä. Mikäli et halua vääntää Excelin kanssa, toiminimen kirjanpito on mahdollista hoitaa esimerkiksi UKKO Pro -palvelun kautta.

Lähteet

Kirjanpitolaki. Verohallinto. Teksti on toteutettu yhteistyössä UKKO Pro:n kanssa.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

3 thoughts on “Toiminimen kirjanpito”

 1. Yhdenkertaista kirjanpitoa pitävän yrittäjän tilikausi on aina kalenterivuosi. Kun aloitat toiminnan, ensimmäinen tilikautesi päättyy aloittamisvuoden viimeisenä päivänä, t. Verohallinto.

 2. Hei! Hyvä blogi sinulla:) Olen tässä aloitteleva tmi yrittäjä, ja haluaisin tehdä juuri tmi kirjanpidon itse. Osaat varmaankin vastata tähä, kun olet aloittanut itse kirjanpidon alusta asti ja yksinkertaisena:

  “Toiminimiyrittäjillä, joilla on yhdenkertainen kirjanpito, on normaalisti tilikautena kalenterivuosi. Tähän on kuitenkin kaksi tilapäistä poikkeusta. Kun aloitat tai lopetat toimintasi, voi jakso olla jokin muu. Silloin tilikautta voi pidentää 18 kuukauteen tai se voi olla lyhyempi kuin 12 kuukautta.

  Aloittamisen jälkeen tilikauden tulee kuitenkin olla jälleen kalenterivuosi. Jos esimerkiksi aloitat yrittämisen marraskuun alussa, tilikausi voi kestää 14 kuukautta eli ajankohdasta 1.11. aina seuraavan vuoden loppuun asti.

  Huom! Yllä oleva pätee kuitenkin vain kahdenkertaiseen kirjanpitoon. Jos teet itse yhdenkertaisen kirjanpidon, ensimmäinen tilikausi päättyy aina perustamisvuoden viimeiseen päivään.”

  Kaupparekisterimerkintä on minulla 27.11.2017. Eli Voinko pitää yksinkertaisella kirjanpidolla ensmimmäisen tilikauden 1.12.2017-31.12.2018? Vai kannattaisiko pitää ensimmäinen tilikausi tuolle yhdelle kk ja sitten toinen tilikausi kalenterivuosi? (Jos tuo on edes mahdollista…:D)

  Kiitos paljon avusta jo etukäteen!

  1. Yritysvinkit

   Hei ja kiitos! 🙂

   Olisit voinut pitää ensimmäisen tilikauden 27.11.2017-31.12.2018, mutta koska olet jo ilmeisesti tehnyt perustamisilmoituksen, niin uskon, että tilikautesi päättyi jo 31.12.2017. Pidennetystä tilikaudesta pitää tehdä aina ilmoitus perustamisvaiheessa. Ilmoitit kuitenkin kirjanpitotavaksi yhdenkertaisen kirjanpidon?

   Jos et ole varma, että koska tilikautesi päättyy, niin soita Verohallintoon ja kysy asiaa. Heillä on oman kokemukseni mukaan hyvää palvelua. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.