Vertaislainalla joustavaa rahoitusta yrityksille

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lainapohjainen joukkorahoitus on uusi joustava rahoitusmuoto, jonka suosio kasvaa hurjaa vauhtia. Viime vuonna (2016) joukkorahoituksella kerättiin rahoitusta yhteensä 153 miljoonaa euroa, ja lainapohjaisen joukkorahoituksen osuus tästä oli 39,9 miljoonaa euroa. Vertaislaina yrityksille on kansanomaisempi nimitys tälle rahoitusmuodolle.

Vertaislaina yrityksille toimii yksinkertaistetusti niin, että  yritys laittaa lainahakemuksen tuhansista yksittäisistä toimijoista koostuville rahoitusmarkkinoille. Toimijat voivat olla joko yksityishenkilöitä tai muita yrityksiä. Nämä toimijat arvioivat itsenäisesti, että millä ehdoilla he ovat valmiita lainaamaan rahojaan. Lainahakemus voi siis toteutua vain silloin, kun sekä lainanhakija että sijoittaja ovat tyytyväisiä ehtoihin.

Esittelen alla kaksi tunnettua suomalaista kyseisen rahoitusalan toimijaa.

Fellow Finance

Fellow Financelta voi hakea yrityslainaa Suomeen rekisteröity yritys, jolla on takana vähintään yksi kokonainen tilikausi. Kokonaista tilikautta vaaditaan suurimmassa osassa yrityslainoista, sillä tämän avulla voidaan tehdä luottokelpoisuusarvio, joka vaikuttaa haettavan lainan koron määrään. Kokonaisen tilikauden lisäksi Fellow Financen yrityslainaan vaaditaan henkilötakaus tai reaalivakuus.

  • Yrityslainan määrä on 5 000 € – 1 000 000 €
  • Kiinteä korko alkaen 6 %
  • Laina-aika jopa 7 vuotta

Fellow Financen joukkorahoituspalvelu toimii niin, että luottokelpoisuusarvion jälkeen laina etenee Fellow Financen markkinapaikalle, jossa suuri määrä toimijoita voi tarjota pääomiaan yritykselle lainaksi. Palvelu toimii huutokauppaperiaatteella eli halvimmat tarjoukset etenevät lainatarjoukseksi, jos yritys koetaan niin houkuttelevaksi sijoituskohteeksi, että lainantarjoajista on tunkua. Lainapohjaisella joukkorahoituksella yritys saa siis kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti oikeudenmukaisen tarjouksen lainahakemukselleen. Yrityksen ei ole kuitenkaan pakko hyväksyä saamaansa lainatarjousta, jos lainan ehdot eivät miellytä.

Hae vertaislainaa yrityksille

Yrityslainat.fi

Yrityslainat.fi -palvelu myöntää vertaislainaa yrityksille, jotka on rekisteröity Suomeen, ja joilla on riittävä takaisinmaksukyky. Lainahakemuksen liitteeksi tarvitaan viimeisin vahvistettu tilinpäätös sekä varmentavia dokumentteja muun muassa kirjanpitoajojen ja tiliotteiden muodossa.

  • Yrityslainan määrä on 20 000 € – 4 999 999 €
  • Korko alkaen 4 %
  • Laina-aika 6 kk – 5 vuotta

Palvelu toimii niin, että vertaislainaa hakeva yritys määrittelee itse lainan ehdot, jonka jälkeen luottoluokittaja arvioi yrityksen luottoluokituksen ja laina tulee joukkorahoitusmarkkinalle tarjolle. Sijoittajat voivat itse päättää, että sijoittavatko he lainaan vai eivät. Lainan suosioon vaikuttaa vahvasti luottoluokittajan tekemä julkinen arvio yrityksestä. Lainahakemuksen voimassaoloaika on 60 päivää, jonka jälkeen lainanhakija voi itse päättää, että hyväksyykö lainan, jos se on saanut tarpeeksi sijoituksia.

Hae lainapohjainen joukkorahoitus yrityksellesi

Vinkkejä lainanhakuprosessiin

Lainat hinnoitellaan aina riskin mukaan. Korko on sitä suurempi, mitä korkeammaksi sijoittajat tai luottoluokittajat arvioivat riskin siihen, että yritys ei selviä velan takaisinmaksusta. Näin ollen myös vakuudet vaikuttavat aina lainan hintaan. Tarjoamalla vakuuden lainalle myös lainan korko tippuu.

Yritykselle rahoitusta hakevan kannattaa aina kilpailuttaa lainahakemuksensa. Lainapohjainen joukkorahoitus on siitä joustava rahoitusmuoto, että hakemuksen voi helposti täyttää omalta koneeltaan, eikä tarvitse lähteä hattu kourassa pankinjohtajan puheille. Mikäli itselleni tulisi joskus isomman rahoituksen tarvetta, niin hakisin ehdottomasti vertaislainaa yritykselle samanaikaisesti Fellow Financelta ja Yrityslainat.fi -palvelusta. Tämän lisäksi kilpailuttaisin myös muita toimijoita, kuten perinteisiä pankkeja. 5-10 tunnin työlle on mahdollista saada todella kova tuntipalkka, jos lainan korosta saa vaikka 1-2 % pois kilpailutuksen ansiosta.

Teksti on toteutettu yhteistyössä Fellow Finance Oyj:n sekä Vauraus Suomi Oyj:n kanssa.

Jaa kirjoitus

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Your email address will not be published.